COMUNICAT DE PRESĂ

Garnizoana Tîrgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Primăriei Municipiului Tîrgu Mureş, au organizat astăzi o ceremonie militară şi religioasă, cu ocazia Zilei Armatei României.

Alături de personalul militar aparținând Ministerului Apărării Naționale s-a aflat și personalul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv jandarmii și pompierii mureșeni, care au constituit o gardă de onoare mixtă.

În memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă, au fost depuse coroane și jerbe de flori la ”Monumentul Ostașului Român”.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a tehnicii militare și de intervenție din dotarea structurilor aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

O formație de două elicoptere IAR 330 Puma SOCAT aparținând Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii a survolat Piața Victoriei, acordând astfel onorul, din înaltul cerului, tuturor celor prezenți la eveniment.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, i-a salutat pe militari, cărora le-a transmis un mesaj de încurajare și totodată de responsabilizare asupra misiunii importante pe care o au pentru viitorul României.

”Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradițiilor militare ci și pentru întreaga noastră națiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, în care prețuim prezentul și ne gândim cu speranță la viitor.

În toate localitățile din județul Mureș, în cimitire și la momentele comemorative de război, depunem astăzi coroane și flori și ne plecăm frunțile în semn de omagiu și veșnică pomenire a celor căzuți în marile războaie.

Românii datorează enorm generațiilor de viteji care au luptat pentru cucerirea independentei și suveranității pentru întregirea teritoriului național al României.

Cu grele sacrificii de sânge, ostașii români au luptat în teribile încleștări care au sfâșiat Europa în cea de-a doua conflagrație mondială, în campania din Est, apoi în cea de eliberare a teritoriului național și în final luptele purtate în campania de vest.

De asemenea, nu putem uita jertfa celor 11.000 de eroi care și-au dat viața în luptele de la Oarba de Mureș.

Supraviețuitorilor acestor campanii, bravii veterani de război, le datorăm aprecierea și recunoștința noastră.

Sunt oameni care au demonstrat că dragostea față de patrie este mai presus decât orice, atunci când viitorul poporului este în pericol.

Românii datorează respect de asemenea militarilor zilelor noastre. Locul României în Alianța Nord Atlantică și în familia Uniunii Europene a fost asigurat și prin efortul și contribuția militarilor care demonstrează cu arma în mână alături de aliați că sunt apărători ai păcii mondiale, prin participarea la misiuni în teatrele de operații.

În misiunile de luptă din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, și-au pierdut viața 29 de militari români. Nu vom uita niciodată curajul celor răniți în ultimele după decenii în misiunile internaționale ori în acțiunile desfășurate în țară.

Ne exprimăm aprecierea și față de militarii români care sunt astăzi în teatrele de operații.

În această zi, doresc să transmit tuturor militarilor care își servesc țara sub faldurile tricolore, în rândul cadrelor active, în rezervă sau în retragere, cele mai alese gânduri de respect și prețuire.

Armata este instituția în care românii au cea mai mare încredere și este normal să fie așa, fiind cea mai stabilă și veche instituție a statului român.

Voi sunteți cei care garantați unitatea, suveranitatea și independența teritorială a statului român și vă doresc la mulți ani și sănătate, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră!,” a declarat Mircea Dușa.

Biroul de presă al Instituției Prefectului
Județul Mureș

GALERIE FOTO