COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, a organizat astăzi sărbătorirea Unirii Principatelor Române din 1859.

Ceremonia militară și religioasă a avut loc la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, cu începere de la ora 9.30.

Prof. univ. dr. Liviu Boar, cadru asociat al UMFST, a prezentat importanța istorică a momentului, s-au depus coroane de flori la statuia domnitorului, iar evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și cu o horă a unirii.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a prezentat mesajul premierului României, Viorica Dăncilă:

”Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei și Țării Românești.
Aristocrația noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale și politice, dar mai ales românii, au reușit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unității naționale românești, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 și desăvârșite cu Marea Unire din 1918.
Am avut de partea noastră un context extern favorabil, state europene-prietene, dar, mai ales, am avut elite românești remarcabile, care au crezut în destinul românesc, și o voință populară extraordinară de a „seca Milcovul”, de a șterge barierele între român și român.
Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România și în resursele inepuizabile ale ființei românești. Avem experiența coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie și în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obținută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparține. Această pagină de istorie și idealul de unitate al înaintașilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul națiunii române, pentru evoluția noastră ca societate modernă, atașată valorilor europene, în care drepturile și libertățile sunt respectate și apărate, ca stat suveran, prețuit de partenerii europeni și internaționali.
Faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât și la Bruxelles, unde în calitate de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene ne asumăm cu onoare responsabilitățile, este un motiv de mândrie pentru țara noastră și pentru români. Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea și înțelepciunea să aleagă calea dreaptă.
Am încredere absolută în destinul nostru național și european. Am încredere în români și în România! La mulți ani, România!”.

Prefectul Mircea Dușa a subliniat, în fața presei, importanța efortului diplomatic din 1859: ”24 ianuarie este o zi importantă în istoria României. Acum 160 de ani s-a realizat Unirea Mică, așa cum a rămas în conștiința poporului român, iar atunci s-au pus bazele Unirii Mari de la 1918. Trebuie apreciat faptul că atât domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cât și politicienii de la acea vreme, au realizat contextul internațional și au făcut ca cele două Principate române să se unească, iar unirea să fie recunoscută de țările din Europa și din lume. Perioada aceea a fost una de transformări deosebite, s-au pus bazele statului modern român, s-a realizat unificarea Parlamentului, a Guvernului, au fost create principalele instituții ale statului și au fost adoptate legi care au influențat în bine activitatea economică, socială și administrativă din acea vreme.”

Biroul de presă al Instituției Prefectului
Județul Mureș

 

GALERIE FOTO