COMUNICAT DE PRESĂ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al Județului Mureș a organizat astăzi un exercițiu de cooperare în zona Munților Călimani, având ca temă ”Gestionarea unei situații de urgență generate de căderi masive de zăpadă.”

În concret, două grupuri de turiști s-au rătăcit pe munte, dar au reușit să sune la 112, comunicând coordonatele GPS.
Peste 80 de persoane s-au mobilizat în căutarea lor, specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al Județului Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Salvamont, Direcția Silvică Mureș și Primăria Lunca Bradului.

”Primul apel a sosit la 112 la ora 6.10. A fost activată grupa operativă, iar ulterior, aceasta s-a deplasat în teren și, împreună cu Ocolul Silvic Lunca Bradului, cu personal de la Primăria Lunca Bradului, Jandarmerie și Salvamont, a început căutările. A mai venit un apel peste aproximativ o oră, prin care s-a anunțat faptul că alți turiști s-au rătăcit pe altă vale. Acest tip de intervenții este coordonat, în zona montană, de Salvamont. Fiind o zonă greu accesibilă în care ne putem deplasa doar cu șenilată sau cu autospeciale care au acces în zona montană, am venit cu două autospeciale de acest tip. În final, toate victimele au fost aduse cu bine la bază, iar persoanele au fost salvate,” a declarat șeful ISU ”Horea” Mureș, col. Călin Handrea.

Intervenția a fost coordonată de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

”Conform planului de pregătire și instruire pe anul 2019, avem câteva obiective de realizat, iar unul din exerciții a fost organizat în cursul zilei de astăzi, pe un plan de acțiune fictiv, în care 15 turiști se rătăcesc în Munții Călimani. În urma apelului la 112, s-a dispus intervenția de către structurile cu atribuții în domeniu, autoritățile locale, angajații Ocolului Silvic Lunca Bradului și cetățenii din localitate care cunosc foarte bine zona. Exercițiile și intervențiile din cursul anilor trecuți ne-au învățat anumite lucruri și, din experiența dobândită, am intervenit mult mai operativ. De această dată, s-au creat două comandamente, un comandament de bază și unul avansat, astfel încât culegerea informațiilor înainte de stabilirea metodei de intervenție să fie una foarte oportună, care să ne ofere exact locul unde se aflau turiștii. Pe baza informațiilor obținute din mai multe surse, fie că este vorba de Salvamont, ISU, cetățeni sau angajați ai Ocolului Silvic Lunca Bradului, s-a putut stabili exact locul în care se află turiștii rătăciți și, pe baza acestor informații s-a stabilit și planul de intervenție. În scurt timp s-a ajuns la locul respectiv, iar turiștii au fost coborâți de către cei care au intervenit într-un timp foarte scurt. Le-am mulțumit participanților la acest prim exercițiu organizat în anul 2019 și, pe viitor, vom avea în vedere ca toate exercițiile pe care le organizăm să aibă ca obiectiv operativitatea și intervenția foarte rapidă în salvarea cetățenilor aflați în situații deosebite,” a declarat Mircea Dușa.

Evenimentul s-a încadrat în planificarea exercițiilor de cooperare cu forțe și mijloace în teren pentru anul 2019, desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al Județului Mureș.

Biroul de presă al Instituției Prefectului
Județul Mureș

 

GALERIE FOTO