COMUNICAT DE PRESĂ

În conformitate cu prevederile reglementărilor aeronautice în vigoare, Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș trebuie să desfășoare exerciții complete vizând urgențele, pentru a testa aplicabilitatea Planului pentru Situații de Urgență, împreună cu toate facilitățile și capacitatea de reacție a serviciilor implicate și menționate în acesta.

Prin urmare, în data de 27.09.2018, începând cu ora 23.00, s-a desfășurat un exercițiu complet cu implicarea tututor forțelor, prin aplicarea unei ipoteze de acțiune în cazul unui accident de avion pe aeroport.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a declarat că exercițiul a fost un succes și a dovedit profesionalismul forțelor de intervenție.

Trimestrial vom organiza exerciţii de intervenţie pe Aeroportul Transilvania din Tîrgu Mureş. În această seară, conform scenariului pe care l-au realizat militarii, a fost nevoie să declanşăm Planul Roşu de intervenţie. Am mobilizat toate forţele din municipiu, de la Ministerul Afacerilor Interne, de la Ministerul Apărării şi de la alte structuri care fac parte din Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost mobilizate 29 de mijloace tehnice de intervenţie, din toate categoriile, pentru a putea interveni în orice situaţie. Au participat peste 100 de persoane şi, în acelaşi timp, având mai multe victime, am alarmat şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru a fi primiţi răniţii.

Pe aeroport am amenajat un punct de triere, s-a făcut trierea răniţilor în funcţie de gravitatea rănilor pe care le-au suferit şi, în funcţie de aceasta, au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. La intervenţie, fiind una de amploare, am mobilizat şi echipajele ISU Sighişoara, Târnăveni şi Reghin, care au ajuns în timp.

Conform planului de intervenţie pe care îl avem realizat cu conducerea aeroportului, imediat după alarmare şi declanşarea Planului Roşu, toate mijloacele care erau în locaţiile în care erau parcate au ajuns la Aeroport într-un timp foarte scurt, adică în timpii pe care i-am planificat pentru intervenţie într-o asemenea situaţie. Vreau să le mulţumesc tuturor participanţilor la acest exerciţiu, a fost o reuşită şi pregătirea aceasta trimestrială ne va asigura acele condiţii ca într-o situaţie reală să putem interveni eficient„.

Colonelul Călin Handrea, desemnat inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a declarat:

Este un exerciţiu de cooperare cu implicarea tuturor forţelor care gestionează situațiile de urgenţă de acest tip. Am convocat mai devreme Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca, în momentul declanşării Planului Roşu, să fim şi noi aici să vedem cum se desfăşoară, cum se descurcă atât forţele care sunt pe aeroport – Serviciul privat pentru Situaţii de Urgenţă şi, ulterior, forţele care vor veni în sprijin, ISU, partea medicală, SAJ, Jandarmeria, Poliţia şi toţi care sunt cu atribuţii în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Vor fi mai multe etape, prima situaţie tactică se referă la ratarea aterizării unui avion, avionul are la bord 120 de persoane, dintre care în mare parte au fost deja evacuate până la sosirea forţelor, ulterior cele care au rămas surprinse în aeronavă vor fi evacuate inclusiv cu autospeciala de descarcerare. Mai există o situaţie tactică în care se aprinde o parte din aeronavă şi va trebui să intervenim pentru stingerea ei şi a treia situaţie tactică, un colet suspect în zona parcării„.

Peti Andras, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureş, a precizat că exercițiul era necesar, mai ales după reluarea activității în luna iunie.

Acum doi ani, conducerea Consiliului Judeţean Mureş şi a aeroportului şi-au stabilit obiectivul de a creşte siguranţa în exploatare pentru Aeroportul Tîrgu Mureş, pentru pasageri şi pentru siguranţa acestora. În primă etapă, s-a realizat lucrarea fără de care nu s-ar putea dezvolta pe termen lung Aeroportul. După 50 de ani de la darea în exploatare, Aeroportul Transilvania s-a reînnoit, are suprafeţe de mişcare care răspund nevoilor de astăzi şi nevoilor de mâine. În asigurarea creşterii nivelului de siguranţă am considerat important, necesar şi obligatoriu pentru a îndeplini cerinţele de certificare şi realizarea unui exerciţiu în full schema cu implicarea tuturor instituţiilor statului care au atribuţii în cazul unei situaţii de urgenţă. Exerciţiul acesta simulează un caz real, toate acele proceduri de lucru sunt puse în aplicare şi fiecare moment va fi documentat. De cel puțin trei luni pregătim acest exerciţiu, este un exerciţiu de o anvergură fără precedent, chiar am identificat situaţii care să ne îngreuneze intervenţia, tocmai pentru a testa capacitatea de intervenţie şi capacitate de reacţie într-o asemenea situaţie. A mai fost un exerciţiu de acest gen, dar nu de asemenea anvergură şi asemenea complexitate şi nu a fost pe timp de noapte, în anul 2015.”

Biroul de presă al Instituției Prefectului

Județul Mureș

Galerie foto