Informare referitoare la consultare publică – programul “Casa Eficientă Energetic”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat la 12 mai 2020 în consultare publică proiectul de ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate creșterii eficienței energetice în locuințe unifamiliale, beneficiari persoane fizice.

Obiectivele programului sunt creşterea performanței energetice și/sau utilizarea energiei regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție având regim de înălțime maximum P+2E.

Pot aplica în cadrul programului persoanele fizice cu domiciliul în România, care sunt proprietar/coproprietar al imobilului.

Finanțarea nerambursabilă acordată va fi în cuantum de maximum 70.000 lei pe fiecare proiect.

Printre cheltuielile eligibile, se numără următoarele:

  • cheltuielile cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • cheltuielile cu lucrările de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum;
  • cheltuielile pentru achiziționarea și montarea de sisteme de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii (eficiența minimă de recuperare a căldurii 75%);
  • cheltuielile aferente implementării de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar sau sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă;
  • cheltuielile pentru elaborarea certificatului de performanță energetică și efectuarea auditului energetic înainte de intervenție, elaborarea certificatului de performanță energetică și elaborarea raportului de implementare după intervenție; Autoritatea decontează pentru toate aceste cheltuieli până la 1.500 lei.

Programul Casa Eficientă Energetic va demara imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) și după publicarea în Monitorul Oficial. 

Bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.

Pentru a consulta detaliile programului, puteți accesa Ghidul de Finanțare al programului Casa Eficientă Energetic aici: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-efectuarea-de-lucrari-destinate-cresterii-eficientei-energetice-in-locuinte-unifamiliale-beneficiari-persoane-fizice/3302

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administraţia Fondului Pentru Mediu.

Sursa: http://www.mmediu.ro/articol/comunicat-de-presa-casa-eficienta-energetic/3303