Mircea Dușa a fost învestit în funcția de prefect al județului Mureș

Începând cu data de 24 septembrie 2018, domnul Dușa Mircea exercită cu caracter temporar, prin detașare, în condițiile legii, funcția publică de prefect al județului Mureș, conform Hotărârii de Guvern nr. 746 din 20 septembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 811 din 21 septembrie din 2018.
Ceremonia de învestire a avut loc astăzi, în prezența ministrului Administrației și Internelor, Carmen Dan, și a reprezentanților autorităților locale.
”Sunt onorată să mă aflu în mijlocul dvs. Așa cum știți, mă leagă multe de responsabilitățile funcției de prefect, pentru că o perioadă de tip am ocupat această funcție și știu că aceste responsabilități vin la pachet cu onoarea ocupării unei astfel de funcții. Mă bucur și pentru că astăzi am ocazia să fiu alături de domnul Mircea Dușa. Ar fi multe de spus, dar sunt convinsă cu dumneavoastră îl cunoașteți. Și știți că și-a exercitat cu transparență, cu seriozitate și cu mult profesionalism funcțiile publice pe care le-a deținut, ca ministru al Afacerilor Interne, ca ministru al Apărării Naționale, ca secretar de stat și chiar ca prefect al județului Harghita. Așa că ar fi redundant să îi dau eu acum sfaturi și să vorbesc despre responsabilitățile funcției de prefect. Vreau însă să îl asigur de tot sprijinul meu și să mă bucur că a venit în familia Ministerului Afacerilor Interne și consider că pentru noi este un câștig. Cred că orice funcție publică trebuie exercitată cu mult spirit de supunere față de lege, cu obiectivitate, cu o foarte bună cunoaștere și cu asumarea deciziilor. Acestea sunt prioritățile și cadrul în care eu am considerat că trebuie să își desfășoare activitatea angajații Ministerului Afacerilor Interne și este mesajul pe care eu l-am transmis de fiecare dată și prefecților, care au o mare responsabilitate și care reprezintă în plan teritorial Guvernul și au datoria de a pune în aplicare programul de guvernare. Mircea Dușa va începe mandatul în forță: în mai puțin de două săptămâni va trebui să gestioneze referendumul. Suntem, de asemenea, în anul Centenarului și prin tot ce facem trebuie să cinstim memoria înaintașilor noștri și avem datoria să lăsam în urmă, prin faptele noastre, urmașilor noștri ceea ce avem. Vreau să îi urez un mandat așa cum sunt convinsă că îl gândește, să îi urez succes și să îl asigur de tot sprijinul nostru”, a declarat Carmen Dan.
Mircea Dușa a depus jurământul cu mâna pe Biblie și Constituție și i-a asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul: ”Este un moment emoționant pentru mine, după 12 ani revin la vechea dragoste, adică administrația locală, și îmi face plăcere ca, după experiența mea ministerială și parlamentară, să mă întorc la administrația locală, la cei care sunt cei mai apropiați de oameni, cei care trebuie să îndeplinească dorințele și aspirațiile cetățenilor. De aceea cred și sunt convins că se va întâmpla acest lucru deoarece printr-o colaborare foarte bună cu primarii, cu administrația județeană, cu administrația locală, cu directorii de la serviciile deconcentrate, suntem în stare să punem în aplicare ca principala atribuție a prefectului și ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, obiectivele din programul de guvernare”.
Printre prioritățile prefectului se numără aplicarea programului de guvernare, buna organizare a referendumului și coordonarea activităților legate de președinția Consiliului UE și cele legate de Centenarul Marii Uniri: ”Mai e puțin și se împlinesc doi ani de când Guvernul susținut de Alianța PSD-ALDE pune în aplicare ceea ce a afirmat în campania electorală pentru alegerile pentru Parlament și, odată ce programul de guvernare a fost aprobat de Parlament, el a devenit lege. Sigur că în această perioadă au fost luate multe măsuri care vizează domeniul economic, social, sănătatea, învățământul și alte domenii de activitate, dar mai sunt multe măsuri din programul de guvernare care trebuie implementate în perioada următoare. Și sunt convins că, împreună, vom face în așa fel încât activitatea economică, activitatea socială, activitatea administrativă din județ să fie pusă, așa cum spunea doamna ministru Carmen Dan, în slujba cetățeanului și tot ceea ce facem să se facă cu transparență și responsabilitate, pentru a rezolva multiplele probleme sociale pe care le are și județul nostru (…). Sigur nu trebuie să neglijăm ordinea publică, siguranța cetățeanului pe care le vom discuta, începând de mâine, când va avea loc ședința Colegiului Prefectural, cu directorii de la deconcentrate, apoi avem întâlniri cu domnii primari”.
În ceea ce privește referendumul, Mircea Dușa a declarat că deja s-a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește pregătirile: ”Urmează ca în perioada imediat următoare să luăm toate măsurile organizatorice și tehnice pe care, în conformitate cu legea trebuie să le luăm, Instituția Prefectului și primarii, legate de organizarea Referendumului, mă refer la amenajarea secțiilor de votare, la confecționarea materialelor necesare votării și sigur că partidele și organizațiile care sunt implicate în această perioadă în campanie electorală de promovare a obiectivelor referendumului își vor face datoria pe partea lor. Avem multe secții de votare și vom lua toate măsurile ca din punct de vedere organizatoric și tehnic să nu avem nicio problemă. De altfel, la nivel de Minister s-au luat deja măsuri, urmează se confecționeze buletinele de vot, procesele verbale, o parte din materiale se confecționează la nivelul prefecturilor și, prin Instituțiile Prefectului, vor fi distribuite către localități și către secțiile de votare, urmând ca domnii primari să ia măsura de amenajare a secțiilor de votare pe care le-am avut și la ultimele alegeri”.
”Altă problemă importantă din această perioadă este cea legată de manifestările pe care dorim să le organizăm în perioada premergătoare zilei de 1 Decembrie, mai sunt două luni, sunt multe acțiuni organizate în județ care sunt dedicate marelui eveniment, Centenarului României, și sunt convins că, așa cum îi cunosc pe locuitorii județului Mureș, vom face eforturi ca acest eveniment important să fie marcat cum trebuie, nu numai prin simpozioane și spectacole, ci și prin realizări artistice care să dăinuie peste veacuri și să le aducă aminte urmașilor noștri că acum 100 de ani părinții noștri, frații noștri, au făcut eforturi și au dat chiar jertfa de sânge pentru ca România să fie ceea ce este astăzi, un stat unitar, o țară mare, o țară apreciată și recunoscută în lume”, a mai declarat Mircea Dușa.
Prefectul a mai subliniat că județul Mureș are un rol important în șirul manifestărilor dedicate preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene: ”Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a dorit ca toate acțiunile care se organizează în România, legate de preluarea președinției rotative, să se organizeze în cât mai multe localități și în cât mai multe județe din țară. O serie din aceste acțiuni urmează să se organizeze în județul Mureș și va fi important ca, împreună cu Consiliul Județean, cu primăria municipiului de județ – majoritatea vor fi în reședința de județ – să organizăm cât mai bine aceste activități. Una dintre ele este legată de Ministerul Apărării Naționale, este vorba de Comitetul Athena, structura care se ocupă de misiunile externe ale armatei europene. Mai sunt și alte acțiuni legate de alte ministere și sper că vom fi gazde bune, iar la finalul președinției Consiliului UE să avem rezultate deosebite în gestionarea dosarelor importante pe care ni le lasă președinția austriacă și vizavi de bugetul următor, și vizavi de politicile de securitate și apărare comună și vizavi de politicile de coeziune”.

Biroul de presă al Instituției Prefectului
Județul Mureș

Galerie foto