Vezi aici noile măsuri aplicabile din data de 8 ianuarie 2022

Ce măsuri noi se aplică odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern pentru prelungirea stării de alertă începând cu data de 8 ianuarie 2022:

1.Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical SAU FFP2 în toate spațiile #închise și #deschise. Măsura este prevăzută în Hotărârea Guvernului și în Hotărârea CNSU și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial a ordinului comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

Excepțiile de la această măsură:

  • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
  • Persoanele care sunt singure în birou;
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
2. Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
3. Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
Excepție de la această regulă: restaurantele și cafenelele, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.