Invitaţie de Ziua Drapelului Naţional

Conform art. 12 din Constituția României, drapelul României reprezintă alături de Ziua națională, imnul național, stema țării și sigiliul statului, simbolurile naționale ale României.
Prin Legea nr. 96 din 20.05.1998, data de 26 iunie a fost proclamată Ziua drapelului național.
Cu acest prilej, Garnizoana Tîrgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu sprijinul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş și al Consiliulul Judeţean Mureş organizează în data de 26 iunie 2018, începând cu ora 11.00, o ceremonie publică de înălţare a drapelului național al României.
În anul centenarului României, a fost ales un loc special pentru desfășurarea ceremoniei publice: Cetatea medievală din Tîrgu Mureș, respectiv platoul din proximitatea Bastionului Dogarilor.
În preziua evenimentului aniversar, la ora 19.00, la catargul instalat în acest loc, se va desfășura în prezența gărzii drapelului și a unui trompet, pe semnalul ”Stingerea”, ceremonia de coborâre și desprindere de la catarg a drapelului arborat în anul anterior.
Drapelul nou, care urmează să fie înălțat pe catarg se introduce în seara zilei de 25 iunie 2017 în Catedrala ”Înălțarea Domnului” (Catedrala Mare), unde va rămâne peste noapte, urmând ca în dimineața zilei de 26 iunie 2018, începând cu ora 10.00 să se oficieze slujba de sfințire a acestuia de către preotul paroh.
În timpul ceremoniei publice care se va desfășura pe platoul din proximitatea Bastionului Dogarilor din Cetatea medievală, acesta va fi adus de către garda purtătoare, pe traseul delimitat de șirurile de onoare și va fi înălțat pe catarg concomitent cu intonarea de către întreaga asistență a imnului național al României.
Alături de militarii forțelor pentru operații speciale din garnizoană, la activităţi vor participa efective ale Grupării de Jandarmi Mobile ,,Regele Ferdinand I” Tîrgu Mureș,  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş „Colonel Sabin Motora”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş, şi ai Poliţiei Locale Tîrgu Mureş.
Adresăm o invitație călduroasă, tuturor celor care doresc să-și exprime respectul față de drapelul național al României, care este probabil cel mai cunoscut simbol național al României, să vină alături de noi la această ceremonie publică.