Instituția Prefectului – Județul Mureș a organizat ieri, 10 aprilie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții sistemului de sănătate din județul Mureș, în prezența președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea.
Tema întâlnirii a fost legată de importanța unui cadru optim de colaborare între instituţiile locale, județene şi naționale pentru a asigura un sistem de sănătate robust, rezilient şi adecvat nevoilor actuale ale cetățenilor județului Mureş. În cadrul ședinței, au fost prezentate atât provocările actuale pe care organizațiile din sănătatea mureșeană le întâmpină în relația cu CNAS, cât și creionarea unor direcții pentru strategia de sănătate a județului Mureș în perioada următoare.
“Vă îndemn la unitate pentru a face un sistem de sănătate cât mai puternic, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342. Vă îndemn să lucrați împreună, alcătuiți o listă cu 10 obiective clare, împărțite pe trei direcții determinante: accesul pacienților la servicii de sănătate, debirocratizarea sistemului și finanțare corectă.” a menționat președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, în cadrul întâlnirii.
Printre temele discuțiilor s-au numărat asigurarea serviciilor medicale de bază, analiza nevoilor de servicii medicale de bază, infrastructura de sănătate și situația resursei umane din sistemul de sănătate mureșean.
“Mă bucur că putem organiza o astfel de întâlnire extrem de importantă pentru sistemul de sănătate al județului Mureș, acesta fiind un obiectiv propus atât de prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, cât și de conducerea Colegiului Medicilor reprezentată de domnul profesor Horațiu Suciu. Toți pilonii importanți din sănătatea mureșeană sunt astăzi aici, în cadrul unei întâlniri organizate ca o premieră, pentru că, după foarte mult timp, în județul Mureș, conducerea CNAS a venit la o discuție deschisă, constructivă, despre viitorul sănătății mureșene. Astfel, punem bazele unei strategii pentru sănătatea județului Mureș, prin discuții concrete, abordarea deschisă a problemelor din sistemul de sănătate și mai ales al soluțiilor care să ne ducă spre un obiectiv comun: acela de a asigura servicii de calitate pentru mureșeni.” a menționat directorul Cancelariei Prefectului, Mara Togănel.
Întâlnirea a pus la aceeași masă a discuțiilor reprezentanții unităților spitalicești publice și private din județul Mureș, autoritățile finanțatoare ale spitalelor, conducerea Colegiului medicilor, Colegiului medicilor dentiști, Colegiul farmaciștilor, organizațiile sindicale şi patronale din domeniul sanitar și asociațiile de pacienți.
“Este o întâlnire despre care se discută de mult timp, o dezbatere deschisă între instituțiile partenere, pentru viitorul sănătății mureșene. Cred că este de bun augur faptul că avem oportunitatea să discutăm între noi, factorii de decizie, despre starea sănătății mureșene și planurile de viitor. Un sistem de sănătate rezilient este ceea ce astăzi se evidențiază la nivel național. După pandemia Covid, avem acest program extrem de important, PNRR, care are o componentă accentuată pe domeniul sănătății. Este important să discutăm despre planurile de sănătate în județul Mureș, alături de toate entitățile importante implicate în a oferi mureșenilor acces la servicii de calitate.” a menționat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan.
Profesorul Horațiu Suciu, președintele Colegiului Medicilor din județul Mureș a subliniat faptul că spitalele și universitatea au datoria de a păstra un trend de dezvoltare a sistemului de sănătate mureșean, fiind polii importanți în evoluția calității serviciilor de care au parte mureșenii.
“În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din județul Mureș mi-am dorit de mult să punem la aceeași masă toți factorii de decizie din sistemul de sănătate pentru că știm cu toții importanța acestui sistem în viața județului Mureș și mai ales a municipiului Târgu Mureș. Cu toții suntem conștienți că spitalele din Târgu Mureș și universitatea din Târgu Mureș reprezintă polii cei mai importanți de evoluție a sistemului. Este important să menținem un trend de dezvoltare și de modernizare a sistemului de sănătate mureșean.” a menționat prof. univ. dr. Horațiu Suciu, în deschiderea întâlnirii de lucru.
Implicarea activă a Universității de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ”Emil Palade” Târgu Mureș în sistemul de sănătate mureșean este văzută ca un demers firesc de rectorul universității, profesorul Leonard Azamfirei.
“Ca reprezentant al universității, consider că este nevoie de o schimbare a modului în care universitatea este privită din punctul de vedere al implicării în sistemul de sănătate din județul Mureș. Astfel, am reușit să intrăm pe piața de servicii medicale din județul Mureș, fiind un demers natural și firesc. În toată lumea, dacă vorbim despre sisteme integrate, universitățile sunt parte activă a sistemelor de sănătate și nu doar funizori de resursă umană.” a spus rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
În intervenția sa, președintele Colegiul Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a lăudat inițiativa unei astfel de întâlniri de lucru, care implică toți factorii implicați în asigurarea unui sistem de sănătate eficient.
“Vă felicit pentru această inițiativă. Consider că este extrem de important să ne așezăm la aceeași masă toți factorii implicați în actul medical. Colegiul Medicilor din România a promovat dialogul ca singură cale de progres în domeniul medical din societatea noastră. Chiar de Ziua Sănătății, noi am organizat o întâlnire similară la Guvernul României, una dintre temele importante fiind resursa umană din sistemul medical din România.” a afirmat președintele Colegiul Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu.
Formatul întâlnirii de lucru a cuprins reprezentanții unor instituții de sănătate de la nivel central, Direcția de Sănătate Publică Mureş, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureş, spitalele publice, reprezentanții medicinei de urgență, structurile județene ale organizațiilor profesionale din domeniul sanitar – Colegiul Medicilor din Județul Mureş, Colegiul Medicilor Dentiști din Județul Mureş, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor şi Asistenților Medicali din România – filiala județeană Mureş, reprezentanți ai mediului academic, organizații sindicale şi patronale din domeniul sanitar, organizații de pacienți, societăți profesionale din domeniul medical cu reprezentare la nivelul județului, reprezentanți ai sectorului privat din domeniul sanitar din județul Mureş.
Cancelaria Prefectului
Instituția Prefectului – Județul Mureș