Măsurile dispuse în județul Mureș pentru minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe

În vederea bunei desfăşurări a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe, precum și păstrarea unui climat de ordine și siguranță, autoritățile mureșene vor fi la datorie în acest final de săptămână.

Aproximativ 450 de poliţişti vor acţiona, pe raza judeţului Mureș, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

În vederea bunei desfăşurări a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș a luat toate măsurile necesare pentru ca evenimentele organizate în perioada 11 – 13 iunie a.c. să se desfăşoare în siguranţă, fără afectarea cadrului general de ordine şi siguranţă publică.

Astfel, în această perioadă, aproximativ 450 de poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, transporturi şi de la alte structuri vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, siguranţa rutieră şi a transporturilor feroviare.

Efectivele se vor afla în special în zona lăcaşurilor de cult şi în locurile de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestei sărbători.

Pentru a petrece Sărbătoarea Rusaliilor în linişte, poliţiştii vă recomandă:

• Adoptaţi un comportament preventiv, pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

• În zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale!

• Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!

• Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

• În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!

• Când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere!

• Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie!

Gruparea Mobilă de Jandarmi „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș alături de cetățeni în weekendul prelungit de Rusaliile Ortodoxe.

Zilnic, aproximativ 50 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș, vor fi în la datorie în acest sfârșit de săptămână prelungit, pentru siguranța cetățenilor și pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale

În perioada 11-13 iunie a.c. colegii noștri vor fi prezenți 24h/24h în zonele intens circulate și vor lua măsuri, pentru prevenirea și combaterea faptelor ce încalcă normele de conviețuire socială pe spațiul public.

Sâmbătă și duminică, pentru siguranța participaților, jandarmii vor fi prezenți la manifestarea cultural artistică din localitatea Rușii-Munți, județul Mureș și vor acționa în sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba la evenimentul artistic organizat tot în aceste zile, în cetatea Alba Carolina din municipiul Alba Iulia.

Cu ocazia celebrării Rusaliilor Ortodoxe colegii noștri vor fi alături de credincioși, pentru evitarea aglomerărilor de persoane, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică la patru lăcașuri de cult din municipiul Târgu-Mureș împreună cu reprezentanții celorlalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Reamintim cetățenilor că indiferent de modul în care aleg să petreacă acest sfârșit de săptămână, să aibă o conduită preventivă, să respecte indicațiile autorităților și să semnaleze orice situație de pericol la numărul unic de urgență 112.

În această minivacanță de Rusalii, ISU Mureș recomandă cetățenilor care aleg să întreprindă actovități în aer liber de tip picnic/grătar, să respecte următoarele măsuri preventive:

-faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale;
-respectaţi instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic;
-nu aprindeţi focul în pădure;
-dacă vreti să faceti focul în curte, înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale care se pot aprinde ușor;
-păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;
-sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii;
-nu lăsaţi copiii să se joace cu focul!

De asemenea, trebuie luate în calcul și condițiile meteo, pentru perioada 11-13.2022, când se preconizează a fi averse și furtuni cu fulgere. Astfel, în asemenea situații, vă transmitem câteva măsuri:

-Fii atent la alertele și avertizările autorităților
-Întrerupe orice activitate în aer liber.
-Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
-Închide bine ferestrele şi uşile.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm consultați platforma https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/.

În plan operațional, peste 170 de pompieri mureșeni vor fi, zilnic, la datorie.
Zilnic, echipajele de pompieri care încadrează peste 76 de mijloace tehnice de intervenție sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor 26 de echipaje SMURD, dintre care: 16 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 2 unităţi de terapie intensivă mobilă (una specializată în tratament nou născuți), 3 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum și 5 autospeciale pentru descarcerare.

Ne dorim să vă bucurați de această minivacanță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!