Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă de Ziua Limbii Române

Astăzi este sărbătoarea limbii române, expresie fundamentală a identității noastre naționale, care ne unește ca oameni și leagă generațiile peste timp.

Mai mult decât un mod de a ne înțelege și a ne recunoaște între noi pretutindeni în lume, limba română este istorie, cultură, spiritualitate și tezaur al mentalităților, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf.

Respect și apreciere tuturor celor care contribuie permanent la cunoașterea, conservarea, perpetuarea și evoluția limbii române: lingviști, cercetători, profesori, filologi, scriitori, traducători, cititori, vorbitori iscusiți, fie ei artiști sau oratori.

Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea națională dincolo de granițe, familiilor de români care își învață copiii limba maternă vorbind-o în căminul lor, și cadrelor didactice care predau în alte țări limba, cultura și civilizația românească, nu doar în cadrul instituțional creat de statul român pentru educația în diaspora.

Nu în ultimul rând, îmi exprim aprecierea pentru toți oamenii de stat români din ultimele decenii care au dat un curs occidental dezvoltării țării noastre, astfel încât limba română să se numere, astăzi, printre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Generațiile care vin din urmă trebuie să rămână legate de limba română. Conectarea la Occident și la curente e necesară, oferind, prin „Unitatea în diversitate”, șansa strălucirii trăsăturilor emoționale și spirituale pe care limba națională le-a cuprins și le păstrează vii în eternitate.

La mulți ani limbii române și tuturor vorbitorilor de română din lume, conaționali sau prieteni străini!

 

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României