Pregătirile pentru ceremonia de 1 Decembrie 2022 au intrat în linie dreaptă

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a coordonat astăzi ședința de organizare a ceremoniei dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2022.

Programul zilei de 1 Decembrie va debuta cu o expoziție de tehnică și echipamente din dotarea instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, organizată în Piața Trandafirilor, între orele 10:00-12:00. Prezentarea echipamentelor va fi completată de mici ateliere de picturi pe față pentru copii (în culorile tricolorului), precum și alte surprize pentru cei mici.

Ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României va începe la ora 12:00 în Piața Victoriei din Târgu Mureș (în fața Palatului Administrativ) și va cuprinde următoarele momente:

  • Prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onorare de către prefectul județului Mureș, Mara Togănel
  • Intonarea Imnului Național al României de către grupul pop-opera Ad Libitum Voices
  • Parașutarea Drapelului Național al României (dacă condițiile meteorologice vor permite desfășurarea în siguranță a momentului)
  • Citirea unui fragment din Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia 1918 de către actorul Costin Gavază.
  • Oficierea serviciului religios, alocuțiuni și depuneri de coroane de flori
  • Defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii militare
  • Survol al aeronavelor Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii (dacă condițiile meteorologice vor permite desfășurarea în siguranță a momentului)

Tot în ziua de 1 decembrie, începând cu ora 18:00, va avea loc retragerea cu torțe a detașamentului format din militari aparținând Batalionului 54 Sprijin “Horea, Cloșca și Crișan” Târgu Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean “Colonel Sabin Motora” Mureș, Grupării Mobile de Jandarmi ,,Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș. Punctul de pornire va fi Unitatea militară de pe strada Victor Babeș (Cetatea Medievală), traseul cuprinzând Bulevardul Cetății, str. Avram Iancu și P-ța Trandafirilor, până în fața scenei amenajate în fața Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Atât ceremonia dedicată Zilei Naționale a României, cât și expoziția de tehnică și retragerea cu torțe, vor completa evenimentele organizate pe parcursul zile de 1 decembrie de către Consiliul Județean Mureș și Primăria municipiului Târgu Mureș.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate de Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Târgu Mureș, având implicarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării Mobile de Jandarmi Târgu Mureș.

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș