Autoritățile mureșene au acționat eficient la inundațiile produse în acest weekend în județul Mureș

Codul portocaliu de averse torențiale și instabilitate atmosferică accentuată valabil în județul Mureș între 25 iunie (ora 11:00) și 26 iunie (ora 04:00) a provocat o serie de inundații în localitățile Zau de Câmpie, Valea Largă, Miheșu de Câmpie și Luduș. Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a deplasat în zonele afectate de inundații, unde echipele ISU Mureș, ale Apelor Române, serviciile voluntare pentru situații de urgență și primăriile din zonă au acționat pentru evacuarea apelor din locuințe. În urma acestor evenimente nu au rezultat victime și nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate.

“Dacă vineri și sâmbătă am fost alături de mureșenii din Cristești, Apold și Suplac, duminică am avut o zi în care ploile au provocat pagube mai însemnate. Ieri am coordonat intervențiile din Zau de Câmpie, Miheșu de Câmpie și Valea Largă, acolo unde zeci de gospodării au fost inundate. Toate autoritățile cu rol în aceste situații de urgență au intervenit eficient pentru evacuarea apelor și am acționat cu toții în mod unitar pentru a limita pagubele. Sunt în permanentă legătură cu primarii localităților afectate de unde așteptăm cât mai repede rapoartele operative care vizează pagubele produse, urmând ca în perioada imediat următoare comisiile mixte să meargă în teren.” a afirmat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Potrivit informațiilor ISU Mureș, pagubele înregistrate în seara zilei de 25 iunie sunt următoarele:

– Localitatea Zau de Câmpie : 3 case, 1 garaj, 2 pivnițe și aproximativ 50 de gospodării afectate, infrastructura de transport gaze naturale afectată,

– Localitatea Valea Largă: o pivniță, 1 garaj, 4 case, și aproximativ 10  gospodării afectate.

– Localitatea Luduș: o casă și un stâlp de electricitate,

– localitatea Roșiori: 2 gospodării afectate

În toate cele 3 zile de la sfârșitul săptămânii trecute, pompierii mureșeni au intervenit în 81 de misiuni care au vizat inundațiile din județ. Cele mai multe intervenții au vizat extragerea apei din pivnițe, garaje, magazii și depozite, dar și din locuințele celor afectați.

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș