Măsuri stabilite de Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș în urma confirmării unui caz de Antrax la specia bovină

Ca urmare a adresei Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș privind confirmarea unui caz de Antrax la specia bovină într-o gospodărie din localitatea Ungheni, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș pentru aprobarea planului de măsuri specifice în această situație. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții instituțiilor responsabile, produsele rezultate în urma procesării cărnii au fost oferite doar membrilor familiei din gospodăria vizată și nu au ajuns în unități publice de comercializare/consum. Pentru cele două persoane (care au participat la sacrificarea animalului) internate cu suspiciune de infecție cu Bacillus anthracis și totodată externate, rezultatul probelor biologice recoltate în vederea identificării agentului etiologic nu confirmă infecția cu Antrax (care nu se transmite de la om la om, potrivit specialiștilor) și se așteaptă încă rezultatele de hemocultură și ale examenului histopatologic.

Măsurile cuprinse în planul aprobat de CLCB Mureș cuprind instituirea unei zone de restricție, cartagrafierea efectivului de animale din localitate pe specii și categorii de vârstă, precum și următoarele:

 • Se va efectua examenul clinic individual, inclusiv prin termometrie, a tuturor animalelor din exploatația contaminată (bovine, caprine), se vor izola animalele bolnave și se vor supune tratamentului specific, iar animalele se vor ține sub observație timp de 14 zile.
 • Vor fi identificate persoanele care au avut un contact direct cu persoanele care au sacrificat animalul, precum și persoanele care au primit produsele rezultate din procesarea cărnii.
 • Se vor identifica toate animalele din exploatația contaminată, care nu au fost identificate până la data data de astăzi, conform legislației sanitare veterinare în vigoare.
 • Cadavrele animalelor suspecte de antrax se vor preda, fără a fi deschise, la unități de neutralizare a subproduselor autorizate sub control sanitar veterinar.
 • Se interzice sacrificarea animalelor de necesitate. În cazul în care totuși au fost tăiate animale de necesitate și la care prin examen sanitar veterinar se diagnostică antraxul, carnea și subprodusele provenite de la acestea nu se vor consuma și se vor dirija la unități de neutralizare a subproduselor autorizate, sub control sanitar veterinar.
 • Se vor executa curățenia și dezinfecția riguroasă a adăposturilor, padocurilor și pășunilor contaminate.
 • Se va dispune de urgență drenarea pășunii în vederea eliminării băltirilor din care s-ar putea adăpa animalele. De asemenea, până la ridicarea restricțiilor se interzice cosirea ierbii de pe pășunea contaminată cu scopul de a fi utilizată în hrana animalelor.
 • Se vor dezinfecta toate mijloacele de transport care au fost utilizate la transportarea animalelor bolnave, cadavrelor, produselor și subproduselor provenite de la acestea, cu substanțe dezinfectante omologate.
 • Se va interzice scoaterea furajelor și a cerealelor care au putut fi contaminate de animalele bolnave din exploatație.
 • Efectivele de animale din localitatea contaminată se vaccinează contra antraxului în regim de urgență.
 • DSVSA Mureș va verifica modul în care a fost efectuată campania de vaccinare anticărbunoasă de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți la speciile receptive, în vederea vaccinării tuturor animalelor care nu au fost cuprinse la acțiunea de vaccinare din cauze obiective.
 • Se interzice organizarea de evenimente care presupun aglomerări de animale.
 • Pășunile și locurile de adăpat, care au venit în contact cu efectivele de animale în care au apărut cazuri de antrax vor putea fi utilizate în viitor pentru animale receptive, numai după ce acestea au fost imunizate contra antraxului și se află în perioada de imunitate activă.
 • Boala se consideră stinsă si măsurile sanitare veterinare se ridică dupa 14 zile de la ultimul caz de moarte sau vindecare, dacă au trecut minimum 14 zile de la vaccinarea animalelor receptive și s-a efectuat dezinfecția finală.
 • Se vor interzice mișcările de animale din speciile receptive, atât intrările cât și ieșirile din localitate, cu excepția celor vaccinate și aflate în perioada de imunitate activă. De asemenea, se interzice utilizarea de produse, furaje, cereale, etc care ar fi putut fi contaminate de animalele bolnave, tăierea animalelor bolnave sau suspecte, jupuirea cadavrelor de la animalele bolnave sau suspecte de antrax, folosirea laptelui de la animalele bolnave.
 • Orice mișcare interjudețeană de animale se va face numai cu acordul DSVSA Mureș.
 • Investigaţia epidemiologică este efectuată de către medicii veterinari oficiali  din cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) Tg. Mures, cu sprijinul DSVSA Mures.

Măsurile instituite cad în sarcina DSVSA Mureș, DSP Mureș, IPJ Mureș, Circumscripția Sanitar Veterninară Târgu Mureș, medicul veterinar împuternicit al CSV Ungheni, proprietarii de animale, Consiliul Local Ungheni și proprietarul exploatației.

Potrivit informațiilor funizate de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în data de 21.08.2023 Direcția de Sănătate Publică Mureș a fost informată telefonic de personalul de specialitate al Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș cu privire la suspiciunea de infecție cu Bacillus anthracis a două persoane de sex masculin în vârstă de 46 ani, respectiv 54 ani. În urma recoltării probelor biologice în vederea identificării agentului etiologic, rezultatul nu confirmă infecția cu Antrax a celor doi pacienți, iar ancheta epidemiologică rămâne în desfășurare. Specialiștii aștaptă în acest moment primirea tuturor rezultatelor de laborator (hemocultură și examen histopatologic) pentru cei doi pacienți care au participat la sacrificarea bovinei.

De asemenea, DSP Mureș a solicitat medicilor de familie monitorizarea pacienților și raportarea eventualelor cazuri suspecte apărute la populație sau la persoanele din gospodăria unde se afla bovina.

 

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș