Măsurile dispuse de MAI în județul Mureș cu prilejul minivacanței de Sf. Maria

Peste 200 de poliţişti mureșeni vor fi zilnic la datorie, pe toată durata minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranța cetăţenilor.

Astfel, polițiștii de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică și acțiuni speciale vor acționa în această perioadă, alături de alte instituții cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea și menținerea ordinii publice în zonele aglomerate, de tipul piețelor, târgurilor, în parcuri, în zonele de agrement și de interes turistic, dar și în proximitatea lăcașurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase.

Ne vom afla în preajma comunității la și în proximitatea manifestărilor publice, religioase și cultural-artistice din Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Iernut, Ungheni, Sovata, Râciu, Brâncovenești, Petelea, Breaza și Ghindari, sfătuind în acest sens participanții la evenimentele organizate să apeleze cu încredere la ajutorul nostru, în caz de nevoie.

Pentru că în această perioadă mulți cetățeni aleg să călătorească, polițiștii rutieri vor avea în atenție inclusiv dirijarea, fluidizarea și controlul circulației în județul Mureș, iar pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, produse pe fondul depășirii regimului legal de viteză și a consumului de alcool ori a substanțelor psihoactive, polițiștii rutieri vor acționa cu aparate radar, alcooltest și Drugtest.

Efectivele de poliție rutieră vor asigura totodată fluența traficului auto și pietonal având în atenție proximitatea lăcașurilor de cult.

Sfătuim adulții să circule cu viteza adaptată permanent particularităților de drum, să manifeste prudență în trafic, să poarte centura de siguranță și să nu consume băuturi alcoolice sau substanțe interzise înainte de a se urca la volan.

Aproximativ 400 de jandarmi, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș, în mijlocul cetățenilor pe perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

Zilnic, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș vor fi la datorie, în perioada 11-15 august 2023, pentru siguranța cetățenilor și pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale

Reamintim cetățenilor că indiferent de modul în care aleg să petreacă acest sfârșit de săptămână, pentru siguranța lor, le recomandăm:
-să aibă o conduită preventivă;
-să nu se implice în acțiuni care pot conduce la tulburarea ordinii publice;
-să supravegheze copiii care se pot rătăci, cu ușurință, în zonele aglomerate;
-să manifeste atenție în ceea ce privește asigurarea bunurilor personale;
-să desfășoare activități de picnic doar în zonele special amenajate în acest sens;
-să manifeste răbdare, să respecte indicațiile autorităților și să semnaleze orice situație de pericol la numărul unic de urgență 112.

În perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Activitățile vor avea loc atat în spațiile recreaționale aglomerate, precum și la evenimentele cu public numeros care se vor desfășura în acest interval.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Targu Mures sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.