Mesajul prefectului Mara Togănel la inaugurarea Ansamblului Statuar “Școala Ardeleană”

Un popor puternic are cetățeni care simt și știu să-și cinstească trecutul. Ne cinstim eroii, ne respectăm valorile și identitatea națională, suntem recunoscători celor care au făcut din România patria zilelor noastre.

Recunoașterea și promovarea moștenirii culturale este o altă dovadă a unei națiuni unite și puternice. Mai cu seamă, cinstirea stâlpilor Școlii Ardelene este un act de normalitate pentru noi, mureșenii.

În inima Târgu Mureșului, inaugurăm un grup statuar care servește drept o lecție pentru fiecare dintre noi. Această lecție se referă la faptul că lupta pentru definirea unui popor nu are loc doar cu baioneta, ci și cu condeiul….așa cum au făcut corifeii Școlii Ardelene. Mesajul lucrărilor lor este unul cât se poate de limpede: acccentul pus pe rațiune și necesitatea iluminării maselor, astfel încât să clădim o societate educată, vizionară și puternică. Un popor aflat în întuneric stă pe loc, nu are nicio șansă să se dezvolte și să dăinuiască de-a lungul timpului.

Cred că este bine să nu neglijăm și să reflectăm la truda celor care au inițiat această mișcare menită să evidențieze originile poporului român și continuitatea noastră pe aceste meleaguri.

Crezul corifeilor Școlii Ardelene a rămas la fel de viu și actual azi, în zilele noastre: fără a ne ancora puternic în trecutul nostru, nu putem să avem direcții sănătoase pentru viitor.

Să luăm aminte și să avem grijă de prezent pentru un viitor mai bun.

 

Prefectul Județului Mureș

Mara Togănel