Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Instituţiei Prefectului 2 aprilie 2023

O administrație apropiată de societate și care lucrează pentru cetățeni înseamnă nu doar ideea de bază ci și misiunea asumată de autoritatea statului celebrată astăzi – instituția prefectului.
Responsabilitatea asumată de prefect sau subprefect nu înseamnă doar reprezentarea Guvernului în teritoriu, ci și crearea unui liant executiv între stat și comunitate, precum și asigurarea echilibrului între misiunea administrativă și cea politică, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii de calitate.

În ultimii ani, împlinirea acestui angajament a fost o provocare continuă pentru prefecții României. De la rolul dinamic și decisiv în gestionarea pandemiei, mobilizarea cu empatie a resurselor și colaborarea eficientă cu societatea civilă pentru asigurarea unui cămin refugiaților ucraineni, până la managementul crizelor cauzate de fenomene extreme, au demonstrat tenacitate, profesionalism și cunoașterea comunității din care fac parte. În aceeași măsură, raportarea informată și precisă la realitățile din teritoriu privind infrastructura școlară, sanitară sau de transport a contribuit la derularea unor măsuri aplicate și eficiente pe termen lung. Faptul că am trecut cu bine iarna, în pofida crizei energetice, că milioane de cetățeni beneficiază de sprijin pentru plata facturilor și de alte forme de sprijin destinate persoanelor vulnerabile, că unitățile școlare sunt îngrijite și renovate, toate acestea au fost și sunt posibile prin implicarea tuturor celor care lucrează în prefecturi.
Comunitățile ale căror autorități colaborează fără sincope sunt cele care se dezvoltă, ai căror locuitori prosperă, devenind modele de bună practică la nivel național. Un rol esențial în acest echilibru îl joacă și instituția prefectului, modernă și adaptată nevoilor din teren, de al cărei sprijin discret și investit cu toată puterea guvernamentală trebuie să beneficieze cetățenii și comunitățile locale.
Astăzi de ziua dumneavoastră, stimați prefecți, subprefecți și funcționari din prefecturi, vă urez ca votul de încredere primit din partea Guvernului să fie validat și prin performanțele realizate în slujba cetățenilor din teritoriu.
La mulți ani și mult succes în misiunea de a realiza proiecte valoroase pentru dezvoltarea comunităților și pentru cetățeni!