COMUNICAT DE PRESĂ

În cursul zilei de joi, 27 iulie, autoritățile au fost sesizate cu privire la faptul că la Centrul de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu’ Min”, din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a dispus mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun.

La fața locului au fost identificate 30 de persoane, din care 7 persoane erau ținute la subsolul clădirii, în condiții improprii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș.

Referitor la anumite informații vehiculate în spațiul public, facem precizarea că, la Centrul de Îngrijire și Asistență din Bărdești, nu a fost identificată prezența niciunui minor.

 

În acest moment, din cele 13 persoane investigate medical în cursul nopții, 8 sunt internate la Clinica de Psihiatrie nr 1 și 3 pacienți se află la Clinica de Psihiatrie 2, din cadrul Spitalului Județean Mureș, iar o persoană la Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Una dintre persoanele transportate aseară la UPU SMURD Târgu Mureș se află încă sub observație medicală.

Persoanele identificate în centru, care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, au fost relocate la centre rezidențiale autorizate din județul Mureș, astfel: 9 la Luduș, 4 la Sighișoara și 3 la Ideciu de Jos. Un beneficiar a fost preluat de la Centrul din Bărdești, în cursul serii zilei de 27 iulie, de membri ai familiei.

Lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au efectuat cercetarea la fața locului, iar concluziile au fost înaintate procurorilor DIICOT.

În urma celor întâmplate, s-au dispus următoarele măsuri:

– Prin Decizia nr. 784 din 27 iulie 2023, pentru situații de încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale beneficiarilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a retras licența de funcționare a Centrului de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu’ Min”, eliberată la data de 28 decembrie 2020.

– Prin Decizia nr. 873 din 28 iulie 2023, a Directorului general al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială, Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăți și Inspecție Socială  Mureș, Cristian Viorel Răduţ, a fost eliberat din funcție. Pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcție publică de execuție, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăți și Inspecţie Socială Mureș. Atribuțiile corespunzătoarea funcției publice de conducere temporar vacante de director executiv al AJPIS Mureș sunt delegate doamnei Baricz Semina, șef serviciu.

Prefectul județului Mureș a dispus următoarele:

-prin Ordinul 233 emis astăzi, 28 iulie 2023, s-a dispus verificarea tuturor unităților de asistență socială care funcționează pe raza județului Mureș, de către reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș.

În perioada 31 iulie 2023 – 28 august 2023, instituțiile nominalizate vor efectua controale pe raza județului Mureș la toate unitățile de asistență socială, conform competențelor legale specifice și vor viza Centrele de zi pentru copii, tineri, persoane vârstnice, Centrele de zi pentru asistență și suport pentru persoane aflate în nevoie, Centrele de recuperare, reabilitare și reinserţie socială, Centrele de preparare și distribuție a hranei pentru persoane aflate în risc de sărăcie, Serviciile de îngrijire la domiciliu, Serviciile cu cazare, pe perioadă determinată sau nedeterminată: centre rezidențiale, inclusiv cele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Mureş, locuințe protejate, adăposturi de noapte, Centrele multifuncționale care asigură condiții de locuit şi de gospodărire pe perioadă determinată, Internate de tip social, alte unități de asistență socială existente în judeţul Mureş. Rezultatele acțiunilor de control efectuate vor fi transmise operativ Instituției Prefectului – Județul Mureș, până la data de 31 august 2023.

Instituția Prefectului–Județul Mureș mulțumește pentru sesizarea, prin Dispeceratul 112, a gravelor abuzuri de la acest centru.

Vom coordona, cu maximă responsabilitate, acțiunile de control la toate unitățile de asistență socială care funcționează pe raza județului Mureș și vom dispune luarea măsurilor legale, în fiecare situație.

 

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș